05-04-07

De Apple kan wat groener volgens Greenpeace

Greenpeace heeft haar lijst uitgebracht van technologiefirma's die groen zijn. Deze lijst heeft voor de hippe jan een grote verrassing in petto, want wie staat er laagst ? Of hebben we het weer slecht begrepen en haat Greenpeace Apple of is Greenpeace omgekocht door Microsoft ? Of misschien was dit een oud model is de nooit aflatende stroom nieuwe Apples en moeten we dit alles vergeten en is Apple nu groener dan al de rest ? Volgens een woordvoerder van Apple zijn de verkeerde criteria gekozen om een groen product te kiezen en is Apple in feite een leider van ecologische producten.

 

The Greenpeace 'Greener Electronics' rankings

1. Lenovo   2. Nokia   3. Sony Ericsson   4. Dell   5. Samsung  6. Motorola
7. Fujitsu-Siemens  8. HP   9. Acer  10. Toshiba  11. Sony 12. LG Electronics
13. Panasonic  14. Apple

 

Wat we wel kunnen leren uit het rapport is dat het belangrijk is dat er een rapportering is van welke producten gebruikt worden, dat producten kunnen worden teruggenomen voor recyclage (en naar ontwikkelingslanden gestuurd om er in het oerwoud of in de oceaan te worden gedumpt) en het verwijderen van polyvinyl chloride (PVC). In feite kunnen deze voorwaarden perfect in een aanbesteding worden geschreven. Je doet dit beter zelf dan te wachten op een werkloze staatssecretaris die haar tijd liever als burgemeester wilt verdoen of een eventuele toekomstige klimaatminister die wordt voorgesteld door een huidige eerste minister die vooral de temperatuur van de verkiezingscampagne wilt verhogen. Waarna deze stealth-staatssecretaris op haar teentjes getrapt is en verklaart dat ze wel goed werk heeft gedaan. Wel, ik zou toch graag eens weten hoeveel IT-contracten in de overheid een sluitende ecologische clausule hebben in de beoordeling ? Ik zou ook graag eens weten hoeveel en hoe het verouderde informaticamateriaal van de overheid gerecycleerd wordt.

 

Een deel ervan wordt weggegeven of voor een spotprijs verkocht. De prijs is om mee te spotten want het moet al een erg recente computer zijn om er nog een VISTA mee te kunnen draaien en al de rest is momenteel langzamerhand op de terugweg of te onveilig om nog te verkopen. Tevens is er de vraag wat er met de databeveiliging gebeurd want data moeten vele keren overschreven worden vooraleer je zeker bent dat er niks meer recupereerbaar is. En zoals een bekend voorbeeld in de VS aantoont voldoen zelfs commerciële overschrijvers niet meer tegen de nieuwe recuperatiesoftware.

01:09 Gepost door technology changes fast not a lot in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.