05-04-07

Films downloaden ? Ze staan gewoon online.

Vandaag staat in de kranten dat de mediamaatschappijen alarm slaan dat jongeren geen maanden, laat staan jaren willen wachten tot een goede film of serie van over de plas het nodig vindt om toch maar eens de Europese markten te proberen en daar dan zenders voor vindt die daar volgens hen voldoende voor willen betalen en die dan als dan niet exclusieve rechten behouden (en waarvan we dan nadien mogen hopen dat ze niet achter een decoder zitten, in een andere basispakket (en niet in een betalend additioneel pakket) of het uitzenden op een gepast uur).

 

Je kan niet aan de ene kant een globale markt scheppen voor je cultuurproducten en dit promoten via het internationale internet en dan verwonderd zijn dat andere geïnteresseerden uit andere landen die zich dan ook min of meer het Engels hebben eigen gemaakt zich het recht willen toeëigenen om die min of meer tegelijkertijd te zien. Indien de digitalisering van de bioscopen zich doorzet moet het toch mogelijk zijn om vb films tegelijkertijd uit te zenden. Men kan gerust een maandje wachten na de uiteindelijke finish en dan alle ondertitels of vertalingen in dub opzetten of dat tegelijkertijd doen terwijl de opname vordert ? Momenteel duurt het ongeveer 12u nadat de demo-dvd's in de US de deur uit zijn naar de pers om een film online te vinden.

 

Dus begint men zoals met de MP3's te jagen in de hoop voldoende schrik aan te jagen zodat mensen niet of minder zullen downloaden. Er is wat communicatie met die spotjes voor de films maar of die indruk maken op een tiener weet ik zo niet. Tegelijkertijd worden in de netwerken dummyfiles opgezet en heeft men een methode gevonden om trackers in de files te steken (volgens een studie kan bijna 90% van de files in P2P netwerken getraceerd worden).

 

Maar met video is hetzelfde aan het gebeuren als met MP3. Daar waar je vroeger moest gaan zoeken in obscure plaatsen, staan ze nu meer en meer tot mijn verwondering online zodat je zelfs kan zien of de file goed is van begin tot einde. Misschien moeten de mediabedrijven minder investeren in online underground detectives en meer in online surfende advokaten die de hele dag 'cease and desist' letters printen. Het is ook verwonderlijk dat zowel de online business (met al haar hosting formules), de software ontwikkelaars (met hun P2P applicaties in messengers vb) en de PC verkopers (wat is de Homeserver van Microsoft anders dan een MP3-Film server ?) deze P2P eigenschap gewoon genormaliseerd hebben als een normaal onderdeel van hun business of de kenmerken van hun product.

 

Maar in tegenstelling tot de MP3 wereld kan de Filmwereld wel min of meer ontkomen aan een totale meltdown. Het nieuwe formaat evo is wel gekraakt, maar door de enorme omvang van het bestand kan je het momenteel moeilijk over een netwerk duwen - toch niet zonder op te vallen. Het zal trouwens soms al groter zijn dan de maandelijkse limiet op sommige providers.

 

En het is ook een beetje de schuld van de mediabedrijven zelf. Zoals met de overgang van platen naar cd's, worden ons nu DVD's aangeboden als wissel voor de VHS die niet noodzakelijk zoveel beter van kwaliteit zijn, niet alle mogelijke ondertitels bevatten die je in dit multiculturele internationale landje als België kan nodig hebben (de zones) en waarvan de extra's '(die online toch meestal geript worden om plaats te besparen) het verschil niet maken.

 

Het is ook bevreemdend dat men er nooit aan gedacht heeft om via een tracker op een DVD een abonnementsysteem op te bouwen voor verschillende soorten DVD's waarbij je na registratie van je DVD recht krijgt op een aantal extra's over de komende maanden. Dit nummer zou dan zoals een licentienummer van je software zijn, iets dat je absoluut niet doorgeeft aan anderen omdat je nooit weet of je daardoor je updates en patches niet zou kunnen krijgen. Een praktisch voorbeeld. Als je de DVD van prison Break koopt krijg je vb bij de registratie een nummer waarbij je enkele Amerikaanse afleveringen in preview kunt zijn en enkele maanden later enkele extra's of een online game of gemeenschap of whatever.....

10:15 Gepost door technology changes fast not a lot in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.