05-04-07

Wat ? geen Video-links in België ?

Er zijn verschillende redenen waarom het voor een Belgische blogger of website niet mogelijk of gevaarlijk is om links te plaatsen naar illegale content. Zoals seniorennet ondervond is dit immers voldoende om vervolgd te worden en zelfs veroordeeld te worden. In de VS zijn er twee principes die de hoster beschermen tegen dergelijke veroordelingen onder bepaalde gevallen. De eerste is dat de hoster niet kan verantwoordelijk worden gesteld voor de commentaren of postings van anderen. Het andere houdt ermee verband en stelt dat een hoster de postings of links slechts moet wegnemen wanneer hij een cease-and-desist brief krijgt. Deze principes gelden (nog?) niet in België tegenover webmasters, terwijl ISP's er wel min of meer door beschermd worden. Dit lijkt tegenstrijdig, maar zolang men of de wet niet verandert of een andere uitspraak in beroep krijgt kan men niet anders dan ervoor te zorgen dat men binnen al zijn mogelijkheden optreedt tegen waarschijnlijk illegale content.

Dat een wijziging van de wet noodzakelijk is werd het afgelopen jaar weeral duidelijk aangetoond door het feit dat Google zijn processen verloor in België en dat men dit vanuit de US als waanzin beschouwde.

 

Indien men immers de wet niet verandert is het juridisch totaal onmogelijk en zelfs financieel onverantwoordelijk om ook maar enig groot web2.0 website hier op te zetten of hier te hosten. Belgen zullen dus voor web2.0 moeten blijven naar het buitenland gaan om hun gading te vinden. En Belgische hostingbedrijven zullen voor deze business een nieuw bedrijf in het buitenland moeten opzetten zonder enige businesslink om te vermijden dat men één van beide indirect zou kunnen raken met een proces.

 

Er is wel een uitzondering en dat is de journalistieke of educatieve reden voor het publiceren van de link, maar dit blijft altijd voor interpretatie vatbaar en zal dus in de rechtzaal gecontesteerd worden.

 

En net zoals met veel P2P en multimediastuff is het sop de kolen niet meer waard indien je wat kunt wachten tot de eerste rush voorbij is en de DVD's later aan soldenprijsjes worden uitgedeeld.

 

11:41 Gepost door technology changes fast not a lot in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.