20-04-07

Een belangrijker functie voor FEDICT

In het artikel over het monster Fenix (veel betalen voor nix) met een specialist van FEDICT zegt de man duidelijk in itprofessional dat FEDICT maar een adviserende rol te spelen heeft en geen eigenlijke bevoegdheid heeft en dat ze wel waarschuwden maar dat het te laat was enzovoort....

 

Het politieke besluit dat hieruit moet worden getrokken is dat FEDICT als adviseur niet ondergeschikt moet worden aan de bestellende overheid, maar moet worden toegevoegd aan het REKENHOF. Als ze zelf niet kan uitvoeren ipv de privé en het opstellen en uitvoeren van contracten moet begeleiden en controleren, dan kan ze dat beter doen met volheid van bevoegdheid en een grote onafhankelijkheid en onaantastbaarheid. En dat kan ze als de adviserende onderdelen van FEDICT worden ondergebracht bij het Rekenhof.

 

De administraties hebben dan een duidelijke keuze. Of  het is FEDICT die het contract zelf helemaal van A tot en met Z uitvoert of het is een private firma die het voor haar doet onder toezicht van het rekenhof - afdeling Informaticaprojecten. Net zoals de GAO in de VS doet in opdracht van het Congress. En dan kunnen parlementairen rapporten vragen aan het rekenhof over de projecten over de situatie zonder dat ze hiervoor een beroep moeten doen op de goodwill van ministers. Dan heeft het parlement ook een effectieve mogelijkheid om te controleren en moet ze niet na enkele jaren summier op de hoogte worden gebracht van de totale meltdown van weer een megaproject.

 

Maar de rol van FEDICT nu is noch mossel noch vis en dat is zeker niet een voorbeeld van goed bestuur. En zeker niet in het voordeel van de belastingsbetaler.

 

Welke partij durft ?

10:30 Gepost door technology changes fast not a lot in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.