29-05-07

Minister Bourgois, Belgian Internet Storm Center en Vlaanderen.be spam

Indien het Belgisch Internet Storm Center er reeds geweest had, dan had de IT van Vlaanderen.be een telefoontje gepleegd en dan had het centrum contact opgenomen met de provider om dringend strenger te gaan filteren zodat belangrijke mail erdoor kon komen, met Belnet contact opgenomen om te kijken of er snel bijkomende computerkracht kon vrijkomen om de stroom toch te blijven behandelen (door de 2 servers na x seconden niet behandeling te laten doormailen naar een serie relaymailservers - ook voor DNS) en hadden ze gekeken om filterspecialisten terplaatse te sturen om de manuele spamfilters zo bij te stellen dat spam sneller werd gestopt voor ze door de spamcontrole van de antispamsoftware moet.

 

Indien een mailserver weet dat alles dat komt van vb server x hoedanook gedropt moet worden, komt het niet meer bij de antispamsoftware en is het hoe dan ook een last minder en kan deze zich enkel bezighouden met mails die echt een tweede analyse nodig hebben. Dit is handwerk - met soms fouten - maar wel noodzakelijk in dit geval.

 

Alleen is er geen Belgisch Internet Storm Center bij het BIPT omdat minister Bourgeois het BIPT wou hervormen - wegdoen in feite, zonder iets in de plaats te stellen zodat de voorziene infrastructuur in de Nieuwe Telecomwet er niet is gekomen. Zodat er geen overlegstructuren, noodprocedures, afspraken en nieuwe verantwoordelijkheden en mogelijkheden voor ISP's zijn gekomen.

 

En dus ondervindt hij nu wat het is als je er alleen voor staat en geen beroep kunt doen op een getrainde groep specialisten met alle contacten die bij een 'digitale ramp' direct terplaatse komt en het nodige in gang zet.

 

Een paar servers bijzetten verandert daar niets aan. De Belgische administrators zijn nog altijd alleen op de wereld en de wet is nog altijd dode letter.

10:56 Gepost door technology changes fast not a lot in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.