13-07-07

Een oplossing voor Brussel Halle Vilvoorde hiermee

De franstaligen willen wel maar eisen dat de franstaligen in de rand moeten kunnen gaan stemmen in Brussel. De vlamingen vinden dan weer dat dit zou kunnen leiden tot een talentelling.

 

Je kan hier maar uitgeraken op 2 manieren.

Ofwel schaf je de opkomstplicht af (je bent niet verplicht te stemmen je kan ook blanco stemmen) zoals de Liberalen wensen maar dan zijn er een hele deel neveneffecten waarmee moet worden rekening gehouden en waar we niet klaar voor zijn.

Ofwel maak je de opkomstplicht onafhankelijk van de ingeschreven gemeente. Momenteel moet je gaan stemmen in de gemeente waar je bent ingeschreven. In een niet digitaal tijdperk was dit de beste wijze om dit administratief te organiseren. Je trok uit de bevolkingsregisters de Belgen ouder dan 18 jaar en de vreemdelingen voor het gemeentelijk stemrecht die zich hadden ingeschreven en klaar was kees. Maar vandaag zijn er toch al voldoende electronische mogelijkheden om dit om dit op korte termijn los te koppelen.

 

In dit principe is ofwel een centrale eenheid zoals het ministerie van binnenlandse zaken verantwoordelijk voor het opstellen van de kieslijsten, zijnde de bevolkingsregisters van de gemeenten min of plus de kiezers die in een andere gemeenten hun stemplicht willen vervullen.

Ofwel in de gemeente, maar dit zou te weinig anoniem kunnen zijn om geen inbreuken te veroorzaken op het geheim van de stemming (indien een franstalige zich op de gemeente wilt uitschrijven van de stemming en zich wilt inschrijven in een andere gemeente, dan is het duidelijk dat ze geen stem zal uitbrengen op een vlaamse lijst).  Eventueel kan zelfs worden gebruik gemaakt van de digitale identiteitskaart.

 

Zo wordt dan ook het probleem opgelost van de studenten, woonwagenbewoners, zieken, vakantiegangers, seizoensarbeiders enzovoort.

Het belangrijkste is echter wel dat er duidelijk staat dat het een individueel recht is en niet op een georganiseerde manier mag worden opgezet.

 

En dan kan men weer beginnen te spreken. Hebben de Vlamngen de stemplicht soepeler gemaakt en aangepast aan deze moderne mobiele tijden en de Franstaligen de mogelijkheid geschapen om te gaan stemmen waar men werkt of waar hun hart is. Nu nog ook een deel van je belastingen laten storten in de regio waar men werkt (en niet degene waar men woont) en de cirkel is helemaal rond.

 

En kan men dan over tot het aanpakken van onze economische en andere problemen die om beleid vragen ?

 

14:55 Gepost door technology changes fast not a lot in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.