23-10-07

De morgen versus Het Laatste Nieuws

Ze worden geschreven door verschillende journalisten (op enkele uitzonderingen na) samengesteld door verschillende redacteurs (oef) maar op het net gegooid door dezelfde webmanagers. Laten we eens de titels vergelijken (dit wordt leuk)

Kraainem incidenten

Stinkbommen en luid protest in gemeentehuis Kraainem (HLN) en VB-parlementsleden uit gemeenteraad gezet in Wezembeek-Oppem (De Morgen)

Kosten verkiezingscampagnes

Verkiezingscampagne Open Vld blijkt de duurste (DM) en Voorbije kiescampagne was goedkoopste sinds 1991  (HLN)

Hoofddoek op school

midden op de pagina bij het Laatste Nieuws, bovenaan bij De Morgen

Tevens zijn een aantal artikels hetzelfde, ontbreken er op beide sites een aantal artikels die wel op de andere staan en is het vb vreemd dat HLN zich harder vastbijt in het Lernaut oplichtingsschandaal (met een speciaal dossier) dan De Morgen.

Maar de enorme toename aan aantal artikels over het gewone nieuws stelt De Morgen wel voor een enorme uitdaging. Het Laatste Nieuws heeft immers haar lokale nieuws en al haar hebbedingetjes en familierubriekjes die niet online staan maar er wel een doorsnee gazet van maken. De Morgan kan denken dat ze het met cultuur en 'snobisme' (sorry) misschien wel gaan maken, maar het valt me op dat in De Standaard (de grote concurrent van De Morgen - soms zelfs op persoonlijk vlak tussen de hoofdredacteurs) er meer analyse en achtergrond en dossiers staan dan in De Morgen. Dit is ook het geval in La Libre Belgique (tegenover Le Soir die nu ook deze weg begint te volgen) en in Le Monde en Libération.

In veel rapporten staat overigens dat mensen online wel nieuws willen lezen maar dat analyse en reportages op papier worden gelezen. Misschien moet men in de krant minder plaats vrijmaken voor nieuws en meer voor analyse (met vb op de website de volledige versies van rapporten te downloaden). En dus minder plaats voor gezever van Dew......er

09:50 Gepost door technology changes fast not a lot in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.