12-11-07

ICT Vlaams onderwijs en veiligheid, de belijdsbrief

http://www.ond.vlaanderen.be/beleid/nota/beleidsplanICT20...

In het plan van de minister staat niet zoveel over veiligheid. Er staat dat het besef is doorgedrongen dat het heel belangrijk is om je veiligheid te verzekeren maar in een voorbeeld van hoe een school het goed doet staat dat ze haar antivirus 'wekelijks' update (tja,....).

Er staat wel in dat er richtlijnen zullen komen gedurende dit schooljaar en we zijn al een paar maanden ver en er is nog niets echt vastgezet. Ondertussen kunnen we uit de praktijk volgende zaken vaststellen

* scholen werken voor het gemak met wireless verbindingen die soms zelfs geen WEP bescherming hebben (heeft het departement geen vliegend audit en reparatieteam nodig, een soort CERT)

* scholen werken met zelfopgezette of amateuristische websites die om de zoveel keer gehacked worden (zou de minister niet alle scholen na een openbare marktraadpleging alle scholen een ruimte en tools bij een professionele hosters (met verplichtingen) aanbieden).

* scholen hebben geen firewall terwijl ze in feite ook deze van hun gemeente of provinciale of andere instellingen zouden kunnen gebruiken,

* scholen hebben soms eigen mailservers of gebruiken in een schoolnet specifieke mailservers die op het internet dan gekend worden als spamservers

* het belangrijkste is dat je kinderen op het vlak van veiligheid leert NEE zeggen (klik niet op wat je niet kent, antwoord niet op mail die je nietgevraagd hebt, etc...) en zoals in het verkeer leert voorzichtig te zijn. Je gaat er geen veiligheidsbollebozen van maken, maar op die manier ga je hen al behoeden voor heel wat kwaad. En dat moet niet ingewikkeld zijn. 

Of misschien moet de heer minister maar aan de ISP's vragen om de Nieuwe Telecomwet (zie verleden week) toe te passen en dan zou het hem al niets kosten.

10:59 Gepost door technology changes fast not a lot in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ict security in scholen lachertje Het is niet verwonderlijk als men weet welke berekeningwijze de administratie gebruikt om ICT in de scholen te financieren.

Als een publieke school (dus niet het katholieke net) met Informatica-boekhouden op het programma
wil investeren in computers krijgt het minder dan 800 euro per 10 leerlingen voor (ga nu eerst stevig zitten) de aanschaf van hardware, software, netwerking, servers en internet verbinding... ( cijfers van 2005)

Niet moeilijk dat scholen
* werken met gekraakte copiën van software;
* werken voor het gemak met wireless verbindingen die soms zelfs geen WEP bescherming hebben (omdat zij ook de mensen niet hebben de zgn ICT- coordinatoren zijn leraren die uit interesse deze job - soms deeltijds - invullen of voor verschillende scholen van een scholengemeenschap werken, dwz geen professionel ICT-ers )
* scholen werken met zelfopgezette of amateuristische websites die om de zoveel keer gehacked worden (omdat ze gratis zijn, scholen krijgen geen geld voor betalende faciliteiten)
* scholen hebben geen firewall terwijl ze in feite ook deze van hun gemeente of provinciale of andere instellingen zouden kunnen gebruiken ( goed gezien MAAAR dan moeten ze ook PC's kopen van de betrokken diensten die 300% van het beschikbare budget vergen en moeten ze onderhoud kopen van de betrokken ICT provider waarvoor ze ook geen budget hebben : scholen krijgen <60euro per jaar per pc voor onderhoud en noodzakelijke vervangingen edm ; hierdoor hebben scholen een soort PC-cannibalisatie programma waarbij een kapotte PC tot zijn herbruikbare onderdelen wordt gereduceert , zelfs van verschillende keyboards wordt opnieuw een werken exemplaar gemaakt)
* scholen hebben soms eigen mailservers of gebruiken in een schoolnet specifieke mailservers die op het internet dan gekend worden als spamservers (amateur beheerders, geeft amateur oplossingen)

MAAR :
deze opvoedkundige opmerking is RAAK :
* het belangrijkste is dat je kinderen op het vlak van veiligheid leert NEE zeggen (klik niet op wat je niet kent, antwoord niet op mail die je ongevraagd ontvangt van een onbekende, reageer niet op onbekenden zonder dat je 2 referenties hebt van vrienden, vrienden zijn mensen - die je dus ooit gezien hebt, aangeraakt hebt etc...) en zoals in het verkeer leert voorzichtig te zijn, of met geen snoepjes aanneemt van een onbekende.
Je gaat er geen veiligheidsbollebozen van maken, maar op die manier ga je hen al behoeden voor heel wat kwaad. En dat moet niet ingewikkeld zijn.

In het plan van de minister staat niet zoveel over veiligheid. Er staat dat het besef is doorgedrongen dat het heel belangrijk is om je veiligheid te verzekeren maar in een voorbeeld van hoe een school het goed doet staat dat ze haar antivirus 'wekelijks' update
(tja,dat kost niks....).

Dus Mijnheer de minister zoals ik uw voorganster en huidige parlementvoorzitster ooit in een brief schreef : de minister zou er beter aan doen zijn ICT plannen voor scholen door experten op het ICT vlak te laten uitwerken en niet door zijn administratie, die een samenraapsel van scherm, een minitower, een keyboard en een muis als "een computersysteem omschrijven" en al de rest als overbodig overboord gooien omdat het ook zo op hun buro staat dat er een ICT-department een netwerk, veilidigheid, licentiebeheer, onderhoud dat klinkt als chinees in hun oren...

Gepost door: Derek Giroulle | 30-11-07

De commentaren zijn gesloten.