30-11-07

Instant Kiekens of uitlaapklep ?

Naar aanleiding van een email vol taalfouten en geen enkele eis en die anoniem werd doorgezonden zijn enkele honderden scholieren in verschillende Vlaamse steden op straat gegaan of hebben ze kortstondig geweigerd om weer na de pauze naar de leslokalen te gaan.

'Vrijdagochtend 30 november na de 1e ochtendpauze gaan alle scholieren in belgië weer staken. Dat betekent dat je niet naar de lessen gaat. Iedereen verzameld zich voor het stadhuis in zijn of haar woonplaats. We willen dat alle scholen in belgië leeg zijn. Er mag geen enkele les meer doorgaan. Stuur dit bericht door naar iedereen die je kent.'
Zoiets hebben we ook gekend tijdens de weken Dutroux-crisis en de witte mars. Je had honderden arbeiders, bedienden, studenten en scholieren die overal zonder aanwijsbare reden of organisatie gewoon het werk neerlegden en gezamelijk naar het centrum trokken. Er waren geen woordvoerders, geen duidelijk eisen, gewoon een 'heb er genoeg van'. Dehaene noemde het eens een pre-revolutionaire situatie want niemand had het echt in de hand en niemand wist hoe ze met die mix van sociale en maatschappelijke woede om moesten gaan. Een aanslepend onderzoek toegespitst op persoonlijke daders, een parlementaire onderzoekscommissie zonder sancties, een heksenjacht, een perscampagne en het descrediteren van de ouders (soms door hun eigen stommiteiten) deden de rest wel om de boel te kalmeren.
De afgelopen weken hebben arbeiders in verschillende fabrieken over het land ook al het werk neergelegd voor korte of langere tijd of te kennen gegeven dat ze dit willen doen. De verarming  laat zich steeds duidelijker voelen en de onvrede neemt sterkere vormen aan, vooral daar men zich mijlen ver verwijderd voelt van het schimmenspel dat momenteel in de Zwetstraat wordt gespeeld. Gelukkig organiseren een betoging binnen de twee weken om dit te kanaliseren en te organiseren en met duidelijke eisen naar voren te komen.

13:16 Gepost door technology changes fast not a lot in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.